Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Η ζωή με το iPhone...

Μετά από ένα χρόνο και δύο μήνες που αγόρασα το MacBook Pro και χρησιμοποιώ πλέον αποκλειστικά το Mac OS (στο οποίο ελπίζω να αναφερθώ εκτενέστερα στο άμεσο μέλλον), αγόρασα ένα μεταχειρισμένο iPhone πρώτης γεννιάς.

Μετά από αρκετά χρόνια χρήσης διαφόρων κινητών από τις Ericsson, Sony Ericsson, Nokia, Philips, Siemens, Motorola, Imate ομολογώ ότι έχω εντυπωσιαστεί. Ιδίως συγκρίνωντάς το με τα Windows Mobile (επίσης Pocket PC και CE) που είχα κυρίως δοκιμάσει στο Imate KJam (που στην ουσία είναι HTC Wizard re-branded), σε Symbol MC9090, σε Symbol MC3000 καθώς και το Pocket PC της HP iPAQ 5450.

Για μία ακόμη φορά η Apple είναι πιστή στη φιλοσοφία της. Όταν κάνει κάτι το κάνει σωστά. Στα 2 χρόνια που πέρασαν από το 1997 που εμφανίστηκε το πρώτο iPhone, η Apple με incremental updates τόσο στο software όσο και στο hardware έχει καταφέρει να εκτοπίσει όλες τις εταιρίες που παράγουν smartphones, οι οποίες εκ των υστέρων τρέχουν να την προλάβουν. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα smartphones που βγήκανε μετά το iPhone διεκδικούν τον τίτλο του "iPhone killer".

Το ποιό απίστευτο ίσως είναι ότι το iPhone δεν κάνει ίσως τόσα πολλά πράγματα όπως τα Windows Mobile π.χ. (άλλωστε μέχρι πρόσφατα δεν υποστήριζε ούτε MMS, ούτε Copy & Paste) όμως αυτά που κάνει τα κάνει με ένα απίστευτα διαισθητικό τρόπο.

Η οθόνη αφής εκτός από πανέμορφη είναι καταπληκτική στη χρήση της, τα gestures, ο Safari που μπορώ να πω αποτελεί το φως στη χώρα τον τυφλών όσον αφορά τους mobile web browsers και φυσικά το App Store που για μένα είναι η φιλοσοφική λίθος του iPhone.

Το iPhone δημιούργησε ένα απίστευτο και πρωτοφανές οικοσύστημα εφαρμογών που μπορεί κανείς να αποκτήσει με τον πιο εύκολο και πρακτικό τρόπο είτε είναι δωρεάν είτε επί πληρωμή. Το μοίρασμα των κερδών 70-30 υπέρ των προγραμματιστών μαζί με ένα δυνατό SDK, και φυσικά το ανάλογο hardware, έδωσε κίνητρο να δημιουργηθού οι πιο ευφάνταστες εφαρμογές. Δεν είναι τυχαίο ότι σύντομα ξεπέρασαν τις 65000 οι διαθέσιμες από το App Store εφαρμογές.

Μετά από αυτή την επιτυχία της Apple οι ανταγωνιστές έσπευσαν να ανακοινώσουν τα δικά τους App Stores αναγνωρίζοντας εκ των υστέρων την ουσιαστική ανάγκη των χρηστών να βρίσκουν σε ένα μέρος, one stop shop, όλες τις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες για το κινητό τους.

Ας ελπίσουμε ότι η Apple θα συνεχίσει να πρωτοπορεί και να οδηγεί ανταγωνιστικά την αγορά μπροστά...


Δεν υπάρχουν σχόλια: