Αυτά τα ενοχλητικά προγράμματα δεν εμφανίζονται από το πουθενά. Στην ουσία ο χρήστης στην αφέλειά του τα εγκαθιστά ο ίδιος στον υπολογιστή του. Η αφέλεια αυτή δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την άγνοια στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, έχει να κάνει και με στοιχειώδη λογική. Για να αποπλανηθεί ο χρήστης και να εγκαταστήσει τα παρασιτικά αυτά προγράμματα αρχικά του "χρυσώνεται το χάπι". Προσφέρονται ως το προαπαιτούμενο πρόγραμμα για να κατεβάσει κανείς τραγούδια, βίντεο, προγράμματα, cracks για προγράμματα ή ακόμη για να επιτευχθεί πρόσβαση σε ιστοσελίδες με αμφίβολο περιεχόμενο κυρίως πορνογραφικό. Πολλές φορές προσφέρονται μαζί με άλλα προγράμματα όπως screensavers, mouse pointers, emoticons κλπ κλπ.
Offline, στην πραγματική ζωή δηλαδή, άν κάποιος άγνωστος, και ιδίως αν είμαστε σε κάποιο μέρος στο οποίο βρισκόμαστε για πρώτη φορά, μας δωρίσει κάτι θα σκεφτούμε διπλά και τριπλά πριν το πάρουμε. Θα σκεφτούμε ποια είναι τα κίνητρά του, ποιό ώφελος θα αποκομίσει και αν αυτό που μας προσφέρει είναι κάτι κακό. Αυτές οι σκέψεις μάλιστα μας συνοδεύουν ίσως και μαζί με τη φωνή της μητέρας ή του πατέρα που στα πρώτα παιδικά μας χρόνια μας έλεγε "[το όνομά μας]-άκι (π.χ. Γιωργάκι) μην παίρνεις ποτέ δώρα από αγνώστους!"
Online όμως δεχόμαστε τα δώρα χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη. Το ότι κάποια εταιρία που δεν γνωρίζουμε ξοδεύει κάποιο, κατά πάσα πιθανότητα όχι ευκαταφρόνητο, ποσό για να διαφημίσει τα δωρεάν screensaver της ή άλλα προγράμματα ή το ότι κάποια άλλη εταιρία μας τάζει δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες, προγράμματα και πολυμέσα αρκεί να κατεβάσουμε κάποιο πρόγραμμα από τις σελίδες της δεν μας υποψιάζει στο ελάχιστο. Κι όμως στοιχειώδης λογική θα αρκούσε για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα επακόλουθα.
Φυσικά το να εγκαταστήσεις κάποιο πρόγραμμα adware δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Τις περισσότερες φορές άλλωστε κανείς δεν το αντιλαμβάνεται εύκολα. Άλλωστε το να εμφανίζονται Popup διαφημίσεις στα site που επισκεπτόμαστε δεν είναι ούτε απίθανο ούτε και τόσο ενοχλητικό για μερικούς (οι υπόλοιποι που ενοχλούμαστε έχουμε Popup blockers ούτως ή άλλως). Όταν όμως χάρη σε κάποιο spyware τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας που χρησιμοποιούμε για τις αγορές μας καταλήγουν στα χέρια των e-αετονύχιδων και μας τη χρεώνουν ή κάποιος dialer μας αποσυνδέει εν αγνοία μας από την dialup γραμμή μας (και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί χωρίς broadband) και συνδέεται μέσω ρόζ γραμμών στα κανάρια νησιά τότε τα πράγματα αλλάζουν...
Για τον καθαρισμό των υπολογιστών από αυτά τα κακόβουλα προγράμματα έχει δημιουργηθεί μια άλλη σειρά προγραμμάτων. Άλλα δωρεάν κι άλλα επι πληρωμή. Μερικά με δωρεάν εκδόσεις για προσωπική χρήση. Υπάρχουν βέβαια και κακόβουλα προγράμματα που "μεταμφιέζονται" σε δωρεάν προγράμματα καθαρισμού τα ίδια!
Δύσκολη δουλειά για αρχάριους. Πως να βγάλεις άκρη;
Σε όσους με ρωτάνε προτέινω δύο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου